Koronaviruspandemia koetteli monia panimoita, kun ravintolat suljettiin ja olutalan tapahtumia peruttiin. Vaikka pandemian pahin vaihe onkin jo takanapäin, monet panimoyrittäjät kokevat edelleen olevansa epävarmoilla vesillä. Tämä on yleinen huolenaihe, jonka olemme havainneet keskustellessamme useiden yrittäjien kanssa. Tässä artikkelissa tarkastellaan panimoiden kohtaamia haasteita.
Oluen myynnin väheneminen
Viimeisen kymmenen vuoden aikana oluen myynti on vähentynyt merkittävästi, yhteensä 75 miljoonaa litraa, mikä on herättänyt huolta alalla toimivien keskuudessa. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton tiedotteen mukaan olutmyynnin lasku on osa laajempaa trendiä, jossa alkoholipitoisten juomien myynti on jäänyt alkoholittomien juomien myynnin varjoon.
Tämä on erityisen merkittävää, kun otetaan huomioon, että oluen myynti muodostaa noin 90 prosenttia koko markkinasta liiton jäsenyritysten osalta. Oluen vähentyneellä myynnillä on vaikutuksia koko arvoketjussa pellolta pulloon, mutta myös ravintoloiden alkoholimyynnissä, jossa suurin osa myydystä alkoholista on perinteisesti ollut olutta. Ravintolamyynti ei ole toipunut koronapandemiaa edeltävälle tasolle, mikä lisää pienpanimoiden paineita.
Haasteita lainsäädännössä
Jatkuva epävarmuuslainsäädännön muutosten suhteen tekee toiminnan suunnittelusta haastavaa.
Kilpailua ja huomionhakuisuutta
Vaikka markkina on haastava, monet olutharrastajat haaveilevat edelleen oman panimonperustamisesta. Uusilla ja erilaisilla mauilla sekä huomiota herättävillä etiketeillä yritetään erottua kilpailussa. Monien konservatiivistenharrastajien mielestä oluen liiallinen kikkailu voi kuitenkin olla haitallista, ja liiallisesta markkinointihenkisyydestä voi olla pitkällä tähtäimellä haittaa yritykselle. On tärkeää löytää tasapaino huomiota herättävyyden ja laadukkaantuotteen välillä. Elämmekö huomiotaloudessa myös oluthyllyllä? Se joka huutaa kovimpaan ja tekee oudoimpia asioita saa osakseen kiinnostuksen ja sen kautta asiakkaat.
Elämmekö huomiotauloudessa myös oluthyllyllä?
Reitti eteenpäin
Oluen myynti on laskussa, mutta se ei tarkoita, että kaikki olisivat menettäneet toivonsa. Muutokset markkinoilla ovat väistämättömiä, mutta intohimo oluen valmistukseen ja laadukkaan tuotteen tarjoamiseen säilyy.
Me mestarit olemme valmiita auttamaan asiakkaitamme tässä jatkuvasti muuttuvassa markkinassa ja minä voin auttaa sinua etikettien suunnittelussa huomioiden myös kustannustehokkuuden jo suunnitteluvaiheessa.
Lopuksi, on tärkeää muistaa, että vaikka markkinaolosuhteet voivat olla haastavia, ratkaisuja ja mahdollisuuksia löytyy. Yhteistyöllä ja avoimella kommunikaatiolla voimme yhdessä löytää ratkaisuja ja tukea toisiamme.